Går det att behandla tandsjukdomar på egen hand, eller måste man alltid uppsöka en tandläkarmottagning?

Det går att förebygga och ibland få bort en del tandsjukdomar på egen hand. Det krävs dock rätt verktyg och kunskap. Sök gärna information med hjälp av en jämförelsesajt, som listar priser, behandlingsmetoder, villkor etc. På så vis kan du Hitta rätt tandläkare för dig, och inte sällan en tandläkare för hela familjen.

Det finns dock tandsjukdomar/besvär du kan motverka på egen hand:

  • Karies

Varje gång du äter och dricker produkter som innehåller socker bildas en viss mängd syra. Denna kan ge upphov till karies (hål). För att minska risken för karies bör du behandla med fluor. Detta tillförs direkt på tänderna i form av tandkräm, sugtabletter eller oral lösning som innehåller en koncentrerad mängd fluor.

För ungdomar kan sockerfritt fluortuggummi vara en förebyggande behandling. Ett par tuggummin om dagen ger upprepad behandling. Tuggandet stimulerar också salivproduktionen, som i sin tur bidrar till förbättrad kvalitet i emaljen.

  • Tandblekning

Tänderna kan missfärgas av exempelvis tobak, kaffe, te och vin. Även vissa sjukdomar kan leda till missfärgade tänder. Det går att bleka tänderna på egen hand, dock sker det alltid på egen risk. Du rekommenderas därför att först undersökas av en tandläkare/tandhygienist.

Vanligast är blekningsmedel som kommer i form av en gel. Det finns dock personer som inte bör bleka tänderna hemma:

– personer som har tunn emalj

– personer som har ilningar i tänderna

– personer som snusar/röker

– personer som har defekter på tänderna

– personer som är gravida/ammar

  • Förebygga bakteriebeläggning

Det är relativt enkelt att hålla tänderna rena, i syfte att förebygga uppkomsten av bakterier som kan orsaka såväl karies som tandköttsinflammation. Därför är det extra viktigt att både barn, ungdomar och vuxna använder fluortandkräm ett par gånger per dag; på morgonen efter frukost och på kvällen innan läggdags.

Vuxna kan även behandla med tandtråd, tandpetare (stickor) alternativt med en så kallad mellanrumsborste. Denna behandling bör ske minst en gång varje dag.