Allmänt tandvårdsbidrag
Det allmänna tandvårdsbidraget, ATB, är ett bidrag som Försäkringskassan ger personer folkbokförda i Sverige. Vilket år du kan börja nyttja bidraget beror lite på vilken region i landet du bor i.
I Sverige finns det en rad olika tandvårdsbidrag som Försäkringskassan erhåller. Från det år du fyller 24 får du, i de flesta län, ett årligt tandvårdsbidrag. Det heter allmänt tandvårdsbidrag och kallas ATB.
Det allmänna tandvårdsbidraget består av 300 eller 600 kronor beroende på din ålder. Från och med det år du fyller 34 och till dess att du fyller 29 utgår bidraget till 600 kronor per år. Mellan de år du fyller 30 och 64 består ditt bidrag av 300 kronor. När du sedan fyller 65 återgår bidraget till 600 kronor per år. Bidraget går att spara i två år, och du kan alltså beroende på ålder ha ett bidrag innestående på 600 eller 1200 kronor.
Du behöver själv inte göra något för att nyttja bidraget utan så länge du går till en aktör som är ansluten till Försäkringskassan sköts bidraget mellan tandläkaren och Försäkringskassan. Om du inte önskar nyttja bidraget kan du dock behöva meddela tandläkaren att du vill spara bidraget.
Bidraget syftar till att upprätthålla goda munvårdsrutiner och kontinuerliga besök hos tandvården. Regelbundna tandvårdsbesök innebär att eventuella problem upptäcks i tid och kan således åtgärdas innan de hunnit bli allvarliga. Det besparar dig som patient både pengar och tid.
Varje region har olika regler för när du anses vara vuxen inom svensk tandvård, men de flesta räknar dig som vuxen det år du fyller 24, vilket också är året du kan börja nyttja det allmänna tandvårdsbidraget.